CP konferansen 2018: Tidlig er Mulig

Sist fredag var Ululas på årets CP- konferanse. Tema i år var Tidlig er Mulig. En av foreleserne var den anerkjente forskeren Iona Novak som kommer fra Australia. Hun holdt et innlegg om tidlig diagnostisering og intervensjon. Diagnostiseringen kan gjøres både high-tech og low-tech med god presisjon. Ululas kommer tilbake til hvilke verktøy dette gjelder i et senere innlegg. Et av hovedbudskapene var dessuten at passiv intervensjon har liten verdi når det gjelder motorisk utvikling/ bedring. Passende nok sammenlignet hun dette med en kenguru- unge som aktivt måtte lære seg ulike funksjoner på utsiden av mammas pung. På samme måte må barn med CP øve opp motorikk på en aktiv måte. Helst fra de er noen få uker gamle. Slik trenes hjernen mest effektivt.

Fra Norge kom blant annet Marianne Thoresen som er en av foregangspersonene når det gjelder nedkjøling av barn født med oksygenmangel. Hun kunne vise til spennende resultater fra sitt arbeid i Bristol i England. Nedkjølingen bør skje før barnet er 6 timer gammelt for å forebygge/ redusere hjerneskade. Selv om nedkjøling ikke hjelper alle, så reduserer det dramatisk risikoen for død eller hjerneskade ved surstoffmangel. Enkelt forklart så blir det litt som å ta hånden under kaldt vann hvis du har brent deg. Gjør du det tidlig nok, reduserer du skadepotensialet. Marianne Thoresen har reddet mange barn ved hjelp av sin forskning.

Selve konferansen gikk knirkefritt. All honnør til CP foreningen for nok en gang vel gjennomført.kenguru mot hvit bakgrunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *