missLaw og missDoc intervjuer: Isabel (CSUN2018 )

Isabel er en pratsom dame som vi ble kjent med i San Diego på CSUN2018. Hun hadde reist langt for å komme til konferansen. Hun bodde 2 timers kjøretur nord for Sacramento i California. Konferansen ble holdt som vanlig helt sør i California, nærmere bestemt San Diego. San Diego ligger så nærme grensen i sør at vi fint kunne se Mexico på andre siden.

CSUN er en diger konferanse (!!) og det var kontinuerlig opp mot 20 parallelle forelesninger å velge mellom. Isabel dukket stadig opp på de samme forelesningene som ULULAS valgte, så det var tydelig at vi delte interesser. Vi fikk hilse på mannen hennes som også kom på flere av de samme forelesningene.

Isabel fortalte at hun var 43 år og jobbet som konsulent. Først og fremst veiledet hun personer som hadde bruk for kommunikasjonshjelpemidler (ASK- hjelpemidler). Dette var spesielt gøy! Det er jo nettopp noe av det ULULAS gjør også.

MissDoc spurte Isabel hvorfor hun brukte et ASK- hjelpemiddel selv. Da kunne hun fortelle at hun har en av den mer alvorlige formen for cerebral parese. Det vil si at hun er avhengig av rullestol og hjelp av assistenter til de fleste aktiviteter og gjøremål i hverdagen. Hun hadde en god tone med assistentene sine, men det var likevel ikke tvil om hvem som var sjefen.

ASK- hjelpemiddelet trengte hun derimot ikke noe hjelp til å betjene. Hun hadde stålkontroll. Under hele intervjuet stavet hun seg fram til svarene ved hjelp av et skjermtastatur, en trykkfølsom skjerm og en finger. I tillegg hadde hun noen ferdigproduserte setninger, men de brukte hun ikke da hun snakket med oss. Derimot benyttet hun seg flittig av prediksjonsfeltene som dukket opp da hun begynte å skrive. Maskinen var superflink til å gjette hvilket ord som var det neste. Det sparte hun mange tastetrykk på og dermed gikk samtalen ganske smidig.

MissLaw lurte på hvilket hjelpemiddel hun likte best og hvorfor. Det var ikke noe tvil. Det var talemaskin hennes!! Hvorfor? Åpenbare grunner som at språk er makt og at man for eksempel blir mer selvstendig var ikke svaret. Denne damen elsker nemlig rett og slett å konversere- og da er talemaskinen god å ha.

Til slutt spurte miss Doc om Isabel hadde noen gode råd å gi til alle som ønsker å snakke med personer som bruker talemaskiner. Det hadde hun:

Ta deg tid og ikke vær utålmodig. Legg vekk alle forutinntatte holdninger og la deg selv bli forbauset eller overrasket.

Det syntes miss Doc var et godt råd. Et råd som gjelder for alle mennesker som ønsker å bli kjent med en ny person – talemaskin – eller ei!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *