Å se – med tunga ??? (video nederst)

Ja, vi i ULULAS hørte riktig og ja, du leste helt riktig. Og det har vært på markedet i snart 2 år (men, ikke Norge ifølge leverandøren)!! Vi kom på CSUN2018 for å bli oppdatert på nye produkter og hjelpemidler, især de som er IKT- baserte. Og vi må si at nettopp dette hjelpemiddelet skilte seg ut i mengden.

Og utgangspunktet for dette hjelpemiddelet er at

«man ser ikke med øynene, man «ser» med hjernen». Det stemmer jo. Det er hjernen som tolker de nerveimpulsene som sansene våre sender av gårde som respons på det vi ser, kjenner, hører, lukter  og smaker av omgivelsene rundt oss. Noe smarte mennesker har sett muligheter i dette og laget et nytt innovativt hjelpemiddel.

Selve hjelpemiddelet består av et par briller med et kamera. Fra brillen går det en ledning med en elektrode festet på enden. Denne elektroden plasserer man på tungen. Deretter blir det som kameraet «ser» oversatt og tolket til små elektriske signaler som igjen sendes til tungen. Brukeren kan således få informasjon om former, størrelser og bevegelser på objekter i miljøet rundt seg.

Hvordan fungerer dette i praksis da? Kevin forklarer det på denne måten: «Jeg ser ikke bilder på samme måte som de som ser med øynene. Men, hvis jeg ser på en fotball så føler jeg en rund fast form på tungen min. Hvis jeg ser på et fortau, så kjenner jeg en stripe med rom foran meg med stimulering på begge sider. Hvis det er et menneske eller noe i veien på fortauet så kjenner jeg en stimulering i midten av stripen. Denne stimuleringen på tungen virker på tilsvarende måte som piksler på en skjerm. Det følger også med en liten fjernkontroll. Med denne kontrollen kan man for eksempel zoome inn på et bilde for å få flere detaljer.

Som med alle hjelpemidler krever også dette opplæring. Ifølge en studie fra 2016 («The functional performance of the BrainPort V100 device in persons who are profoundly blind») bør man få et grundig kurs i forkant og jevnlig trening over tid i etterkant for at det skal bli et nyttig hjelpemiddel i hverdagen.

Hvis du vil lese mer kan du sjekke ut nettsiden: www.wicab.com

Lær mer om dette unike hjelpemiddelet ved å klikke på videoen:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *